Thursday, July 05, 2007

4th of July

Eilen oli Amerikan itsenaisyyspaiva ja sita tietysti juhlittii. Ensimmainen kerta meille kaikille eika oikein tiedetty mita pitaisi tehda ja minne menna. Menlo Park mainosti, etta paakadulla on paraati ja sen jalkeen Burges Parkissa bandi soittamassa. Paraati kuulostaa aina hyvalta eika ulkoilmakonsertti ole sen huonompi, joten sinne siis.

Mielestani paraati tarkoittaa sita, etta siella on koristeltuja ja tanssivia ihmisia, musiikkia ja kaikenlaista ihmeellista ja hienoa katseltavaa. Pettymys oli melkoinen kun tajusimme, etta "paraati" jota olimme tulleet katsomaan, koostui tavallisista Menlo Parkkilaisista, jotka olivat laittaneet serpentiinia kaulaansa ja joillakin oli Amerikan lippu. Siis olimmeko tulleet katsomaan naapureitamme? Lapsille kulkue oli varmaan hieno kokemus ja ihan lasten juhla se olikin. Mutta etta aikuiset ihmiset raahautuu paikanpaalle katsomaan toisiaan... Joillakin katsojista oli oikein tuolit ja systeemit mukana.

Onneksi ulkoilmakonsertti oli paljon parempi kokemus. Puistossa oli sen seitteman sorttia kaikenmaailman pomppulinnoja ja peleja ja leikkeja lapsille, mutta musiikki oli hyvaa joten myos me aikuiset lapsettomat ihmiset nautittiin. Taytyy sanoa, etta nahtavasti juuri talla tavalla Amerikkalaisille iskostetaan paahan miten tarkea on itsenaisyyspaiva. Jokaisena itsenaisyyspaivana lapsille jarjestetaan kaikkea kivaa tekemista ja ilmaista jatskia ja vaikka mita, niin kummasti se aikuisenakin tuntuu todelliselta juhlapaivalta. Suomalainen perhe juhlii itsenaisyyspaivaa katsomalla ja linnanjuhlia ja polttamalla kynttiloita. Meilla se on paljon vakavampi juhla kuin taalla. Saattaa tietysti olla, etta ajankohdalla on merkitysta. Suomessa itsenaisyyspaiva on kaikkein pimeimpaan ja kylmimpaan aikaan vuodesta ja taalla taas ihan painvastoin. Suomalainen kunnioittaa itsenaisyytta arvokkaan pidattyvasti ja Amerikkalainen aanekkaan riehakkaasti.

Tahan valiin pakollinen matematiikan opiskelu tauko ja illalla ajettiin vuorille katsomaan ilotulituksia. Meille ei selvinnyt tarkkoja aikoja kuin vain yhdesta paikasta, mutta nahtiin siella ollessa ainakin kymmenkunta. Oli hieno kokemus seista siella pimeassa ja koko Bay Area nakyi edessa. Otetiin muutamat lasit viinia ja tunnelma oli erittain mukava, vaikkakin vahan haikea, koska oli Allenien viimeinen ilta taalla meidan kanssa.

No comments: