Sunday, July 11, 2010

Leppoisaa elämää


Jasper on nyt reilu kolme kuukautta ja hänestä on tullut oikein hyväntuulinen kaveri. Asiat on muuttuneet todella paljon siitä kun hän huusi tuntitolkulla joka päivä. Maitoallergia löydettiin, ja minä aloitin dietin, kun hän oli neljä viikkoa. Kaksi viikkoa kesti ennen kuin veri loppui, mutta kun se loppui, Jasper alkoi pikkuhiljaa rauhottumaan. Eli kun maito saatiin pois niin lapsi rauhoittui. Varmistus allergiaan tuli joku aika sitten kun vahingossa söin pari voileipäkeksiä ja yhden makkaran, jossa oli juustoa. Olin huolimaton enkä ajatellut. Jasper huusi yhden yön taukoamatta ja hänelle tuli heti vähän verta kakkaan. Aloin miettimään syömisiäni ja nuo kaksi tulivat vastaan. Paha äiti.
Mutta siis nyt on kaikki todella hyvin. Hän nukkuu jo joka yö yhden viiden - kuuden tunnin pätkän. Joka on helpottavaa parin tunnin heräilyn jälkeen. Hän menee nukkumaan seitsemän ja kahdeksan välillä ja nukkuu vähintään kellon ympäri, yleenä enemmänkin. Tietysti herää välillä syömään, mutta nukkuu aamuisin suht pitkään. Otan hänet yleensä meidän sänkyyn viereeni kun Juho lähtee ja hän syö ja jatkaa vielä unia. Jasper on super hyväntuulinen aamuisin ja hänellä on kovasti asiaa. Itse herään yleensä hänen höpötyksiin :) Sitte harjoitellaan istumista ja jutellaan ja leikitään. Nyt kun hän on päässyt istuvaan asentoon, selällään makaaminen on ihan kamalaa. Kauhea huuto jos vaan vähänkään yritän. Ja koska kolmekuukautiselle vauvalle on vaikeaa vaihtaa esim. vaippaa laittamatta hoitopöydälle makaamaan, vaihtopenkillä on yleensä aikamoista protestoimista.
Yllättävää kyllä, Jasper tarvitsee suht nopeasti aamulla ensimmäiset päikkärit. Jo yleensä tunnin tai puolentoista päästä heräämisestä tarvitaan puolen tunnin unet. Mutta sitten hän onkin hereillä melkein koko päivän. Parit kolmet puolen tunnin tirsat vetelee jossain välissä (ehkä), mutta eipä paljon muuta.
Nukkumaan laittaminen on muuttunut myös todella paljon. Ennen nukahtamista edelsi kova ja pitkäkestoinen huuto eikä hän nukahtanut muuten kuin sylissä. Nyt tuuditan häntä hetken sylissä, lasken sänkyyn ja silittelen hetken. Yö unille pääseminen kestää jonkun aikaa, mutta päiväunille pääsemiseen riittää yleensä vain vaakatasoon laittaminen. Varsinkin jos laitan hänet rattaisiin, hän yleensä nukahtaa ennen kuin pääsen edes ovesta ulos. Siis todella radikaali muutos. Mutta. Hänellä pitää olla joku rätti tms. kangas naaman edessä. Mistä sekin johtuu? Laitan hänelle tutin suuhun ja liinan naamalle, niin kaverilla silmät pyörähtää ympäri ja nuori mies on umpi unessa :) Tai jos ei heti nukahda, niin itse hieroo sitä liinaa naamalla hetken ja sitte tööt, kipsa kiinni :)
On tämä vanhemmuus niin ihmeellistä. Pieni mies kehittyy niin järkyttävää vauhtia, ettei aika todellakaan tule pitkäksi.Riittää ihmettelemistä. Lauantaina iltapäivällä saimme kuulla ensimmäisen oikein kunnollisen kikatusnaurun! Se oli super liikkistä! Ja Jasper itsekin huomasi, että hei minä sainkin aika hauskan äänen aikaiseksi ja sitä kesti vaikka kuinka kauan. Uudelleen ja uudelleen :)

No comments: