Wednesday, January 02, 2013

Kielikylpyä ja henkistä kehitystä

Jasperilla on menossa valtava henkinen kasvu tällä hetkellä. Hän on alkanut leikkimään mielikuvitusleikkejä ja on valtavan kiinnostunut englannin kielestä. Muutama päivä San Luis Obispossa vain englantia puhuvien isojen lasten kanssa leikkien oli hänelle todellinen kielikylpy. Hän oppi ihan hirveästi ja kyselee jatkuvasti mitä mikäkin sana on englanniksi. Siellä ollessa varsinkin koko ajan kuului: "äiti, mikä on hiekka englanniksi?", "äiti, mikä on vesi englanniksi?" yms. Jostain syystä hänestä myös "mommy" on paljon kivampi kuin "äiti." Tästa se kaiketi alkaa kun pitää pysyä tiukkana ja vaatia lasta puhumaan vain suomea perheen kesken. Ettei vaan missään tapauksessa käy niin, että suomen kieli jääkin taka-alalle. Englanti kun kuitenkin tulee olemaan pojille se oma kieli, jos tänne jäädään. No, vielä ei ehkä tarvitse olla sen osalta huolissaan, mutta tarkkana kuitenkin.

Mielikuvituksen kehittyminen on tuonut tullessaan sellaisen ikävän asian kuin pelko. Jasper on heräillyt öisin ja pelkää erilaisia asioita. Omia lelujaan pääasiassa. Sellaisiakin, jotka ovat tähän asti olleet hänen lempilelujaan. Äidin pitää niitä käydä hakemassa pois öisin hänen sängystään tai lattialta tai mistä tahansa. Yhtenä yönä kaivoin ison lakanan kaapista ja peitin sillä kaikki hänen hyllyllään olevat lelut. Niistä kai tuli jotain inhottavia varjoja tai jotain. Tuntuu kamalalta lapsen puolesta. Pelko on todella ikävä tunne. Oletan tämän olevan onneksi vain väliaikainen vaihe ja menee toivottavasti pian ohitse. Pari viime yötä on ollut jo hiljaista taas.

Jasper on ollut nyt marraskuun lopusta asti ilman vaippaa ja todella hyvin on mennyt. Ei ole sattunut yhtään vahinkoa pitkään aikaan enää. Nekin muutamat mitä tapahtui, tapahtuivat heti melkein silloin alussa. Hänellä on kuitenkin koko ajan ollut yöllä vaippa, mutta se on ollut lähes aina kuiva aamuisin ja heti herättyään hän menee itse vessaan. Tänään hän ilmoitti illalla, että "ei vaippaa." Jaahas. Mitäs siihen sitten. Ei oikein voi pakottaakaan vaippaa laittamaan kun kaiken tarkoitus on kuitenkin päästä siitä eroon. Hiukan tässä arveluttaa, että miten käy, mutta ehkä hän itse parhaiten tietää.

No comments: